GoldSprint Hungary

Irány Chicago!

Mi is ez?

Mi is az a Goldsprint?

Egy az egy elleni verseny, görgőre helyezett kerékpárokon.

500 métert kell letekerni, olyan gyorsan amilyen gyorsan csak tudod.

A leggyorsabb nyer!

Ez ennyire egyszerű!

Kifejtve a dolog:

A Goldsprint nem más, mint egy kerékpáros verseny görgőn és mindemellett egy társasági esemény is. A versenyzők rögzített kerékpárokon méretik meg magukat az ordító közönséggel szemben.

A történet egészen a 20. század elejéig nyúlik vissza, szinte a kerékpár megjelenésétől létezik. (A legelső Goldsprintes ’Mile-A-Minute-Murphy’, aki a hajmeresztő mutatványával bizonyította be, hogy az ember önnön erejéből mire is képes. http://fixedgearhungary.com/goldsprint-egy-vonat-mogott.fixi)

A Goldsprint, ebben a megnevezésben 1999-ben került elő, a zürichi Futár Világbajnokságon. Innentől elválaszthatatlanul részévé vált a futár kultúrának. A nevet egy zürichi futár (Adrien Weber) adta, egy ottani sörmárka után.

A Goldsprint lényege, hogy a versenyzőket ne akadályozza se a menetszél, se az aszfalt súrlódása. Itt a maradéktalan erőkifejtésen van a hangsúly. Mivel egyensúlyozni sem kell, mivel a kerékpárok rögzítve vannak, nem lehet velük elborulni sem, ezért bárki által kipróbálható ez a sajátos versenyszám. Nincs mellébeszélés, itt tekerni kell.

A verseny abban nyilvánul meg, hogy a két kerékpár számítógépre van kötve, ahol virtuálisan megjelenik a távolság (ötszáz méter), amit le kell tekerni. Mindemellett, a számítógép a maximum és átlagsebességet is méri, akár csak a pedálfordulatszámot. Nem ritka a 90 km/h feletti maximum sebesség és a 70 km/h körüli átlagsebesség. „Aki a számokat szereti, annak itt van néhány: Egy huszonkettes időhöz másodpercenként 3.3-szer fordul teljes kört a hajtómű, persze a lábakkal együtt. Ez nagyjából 198 fordulat/perces adatot eredményez. A mért maximum sebesség eléri a kilencven km/h-t, és az átlag is nyolcvan körül van.”

A pályaversenyzéshez szokták leginkább hasonlítani, mert ott is az erőkifejtésen és a sebességen van a hangsúly.

Amellett, hogy izgalmas, nagyon látványos is, ahogyan két ember a kerékpárokon egymásnak feszül és versenyeznek egymással és az idővel egyaránt. A grafikon, ami a versenyt szemlélteti egy kivetítőn követhető a nézők számára, akik többnyire annyira belelkesednek, mint a lóverseny nézői.

2010-ben rendezték az USA-ban a nyugati parton az első csak Goldsprintre kiélezett világbajnokságot, emellett minden évben a futár világbajnokság programjaként kerül megrendezésre.

Posted by: admin on 2012-05-18 @ 06:44
Filed under: